SAP Polska mianował nowego dyrektora zarządzającego, został nim Thomas Duschek, który objął stanowisko z dniem 1 maja 2020 roku.

SAP Polska ma nowego dyrektora zarządzającego. Został nim Thomas Duschek, który objął stanowisko z dniem 1 maja 2020 roku. Nowy dyrektor zarządzający będzie aktywnie skalował działalność SAP w Polsce i umacniał pozycję firmy jako lidera rynku oprogramowania dla biznesu.

W 2019 r. SAP zwiększył przychody o 12% w skali globalnej. Przychody z tytułu sprzedaży rozwiązań chmurowych wzrosły o 39% rok do roku. Pokazuje to, że coraz więcej firm wybiera rozwiązania SAP do przeprowadzenia procesu cyfrowej transformacji. W Polsce SAP pozostaje liderem rynku rozwiązań IT dla biznesu, z 40% udziałem w rynku ERP.

“Thomas Duschek ma bogate doświadczenie w transformacji firm w inteligentne przedsiębiorstwa. Wcześniej prowadzone przez niego zespoły wielokrotnie wykazywały się znakomitymi wynikami. Rozwinął długotrwałe partnerstwa strategiczne, podnosząc rolę SAP w transformacji cyfrowej swoich klientów. Dzięki swojemu doświadczeniu, zorientowaniu na klienta i pozytywnemu nastawieniu w znacznym stopniu przyczyni się do rozwoju naszej organizacji w Polsce.” – powiedział Reinhard Schwarz, dyrektor zarządzający klastra centralnego SAP CEE.

Thomas Duschek, nowy dyrektor zarządzający SAP Polska, ma ponad 20 lat doświadczenia w sektorze IT. Od 2013 roku jest związany z marką SAP, gdzie dotychczas był odpowiedzialny za obsługę klientów w sektorze retail, produkcyjnym oraz motoryzacyjnym. Wspierał transformację cyfrową Grupy Schwarz – właściciela tak znanych marek detalicznych jak Lidl i Kaufland – oraz takich firm jak MTU Aero Engines, Trumpf, DMG Mori czy Jenoptik. Przed dołączeniem do SAP, Thomas Duschek łącznie przez 13 lat pracował w IBM i HP jako kluczowy menedżer odpowiedzialny za rynek sprzętu, oprogramowania i usług. Z wykształcenia inżynier informatyki, absolwent MBA w Henley Business School.

“Wspieranie naszych Klientów i Partnerów w osiąganiu trwałych, pozytywnych rezultatów biznesowych będzie podstawową zasadą działania naszej organizacji. Zwłaszcza w tych burzliwych czasach, których świat doświadcza obecnie, i z których konsekwencjami będzie musiał się zmierzyć w przyszłości. Jestem szczęśliwy i zaszczycony, że mogę kierować zespołem SAP w Polsce – zespołem ambitnych i zorientowanych na sukces ludzi. Wspólnie pomożemy naszym Klientom w rozwoju ich przedsiębiorstw.” – powiedział Thomas Duschek, nowy dyrektor zarządzający SAP Polska.

W swojej nowej roli będzie wykorzystywał otwarty i zorientowany na wyniki styl zarządzania, oparty na przejrzystej komunikacji, kulturze zaufania i szacunku. Jego najważniejszym celem pozostaje sukces klientów firmy SAP na polskim rynku.