Związek Cyfrowa Polska przekazał swoje stanowisko do Ministerstwa Cyfryzacji. Cyfrowa Polska za rozważnym rozwojem telewizji hybrydowej w Polsce.

Związek Cyfrowa Polska przekazał swoje stanowisko do Ministerstwa Cyfryzacji w związku ze zmianą rozporządzenia w sprawie wymagań technicznych i eksploatacyjnych dla odbiorników cyfrowych, które wprowadza obligatoryjność HbbTV w wersji 2.0.1., dla odbiorników posiadających podłączenie do Internetu oraz usługi interaktywne.

Jak podkreślił Związek, należy zrobić wszystko, by przyjęte rozwiązania przyczyniły się do rozwoju i promocji telewizji hybrydowej. Dlatego Cyfrowa Polska proponuje m.in., by wypracować oraz zbudować system obowiązkowej certyfikacji aplikacji, pod egidą podmiotu administracji publicznej (Ministerstwo Cyfryzacji, Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji, Instytut Łączności) oraz przy współpracy producentów odbiorników i nadawców. „Kolejną kwestią jest oparcie wymagań HbbTV o TestSuit, którym jednoznacznie można potwierdzić poprawność zaimplementowania funkcjonalności HbbTV. W naszej ocenie obecnie powinien to być Test Suite v9.1., z zastrzeżeniem, że corocznie powinna następować rewizja tego wymagania i dostosowanie do nowszych jego wersji” – zauważa w piśmie do Ministerstwa Cyfryzacji Związek.

Producenci muszą mieć czas na wdrożenie przepisów

Zdaniem Cyfrowej Polski termin wejścia w życie projektowanych zmian powinien uwzględniać potrzebny czas na dostosowanie się producentów do nich. Dlatego w przypadku uchwalenia zmian do końca sierpnia 2020 roku, wejście w życie powinno nastąpić od 1 kwietnia 2021 r.

Związek zwraca uwagę, że wersja 2.0.2 HbbTV jest na chwile obecną jedynie teoretycznym standardem. Nie istnieją jeszcze testy, które umożliwiłby sprawdzenie poprawnego wdrożenia HbbTV w tej wersji. Tym samym nie ma możliwości poświadczenia posiadania HbbTV w najnowszym standardzie. „Dlatego w pełni popieramy wyeliminowanie konieczności posiadania HbbTV w wersji 2.0.2.” – argumentuje Związek. I dodaje, że dziś najczęściej stosowaną przez producentów TV i najchętniej wykorzystywaną przez nadawców jest wersja HbbTV 1.5.

Wypromować telewizję hybrydową

Związek podkreśla także konieczność edukacji i promocji telewizji hybrydowej. Dziś wiedza Polaków na temat HbbTV jest niska. Dlatego konieczne jest, aby razem z rozwojem usług dostępnych w HbbTV przeprowadzić kampanię edukacyjną oraz promocyjną. „Jednocześnie ważna jest tu jakość udostępnianych usług za pomocą HbbTV. Jeżeli nadawcy zaczną od wykorzystywania HbbTV w najprostszej i najatrakcyjniejszej dla nich formie czyli reklam, to konsument zdecydowanie zrazi się do telewizji hybrydowej. Co więcej, będzie próbował ją wyłączyć” – zaznacza Cyfrowa Polska. I przestrzega, że konsument atakowany reklamami będzie miał pretensje do producenta odbiornika, że nie pozwala mu tego wyłączyć.