Lenovo mianuje Douga Fishera na stanowisko dyrektora ds. bezpieczeństwa i sztucznej inteligencji

Lenovo ogłosiło rozszerzenie roli Douga Fishera jako dyrektora ds. bezpieczeństwa i sztucznej inteligencji Lenovo, podlegającego dyrektorowi generalnemu Lenovo.

W swojej nowo rozszerzonej roli Fisher będzie kierował zarządzaniem sztuczną inteligencją (“AI”) Lenovo, wspierając politykę AI Lenovo i współpracując z Komitetem Odpowiedzialnej AI Lenovo. Lenovo powołało Komitet Odpowiedzialnej Sztucznej Inteligencji w 2022 r., w skład którego wchodzą różni liderzy z całej działalności Lenovo. Odpowiedzialnej Sztucznej Inteligencji jest odpowiedzialny za ocenę rozwiązań AI Lenovo pod kątem kluczowych filarów różnorodności i integracji, wpływu na środowisko i społeczeństwo, odpowiedzialności i niezawodności, przejrzystości, możliwości wyjaśnienia, prywatności i bezpieczeństwa.

Bezpieczeństwo i prywatność to dwa z naszych najważniejszych priorytetów, ponieważ przewodzimy innowacjom i transformacji w erze sztucznej inteligencji – powiedział niedawno Fisher. Polityka AI Lenovo zapewnia, że nasi klienci i partnerzy oraz szersza społeczność mogą ufać dostarczanym przez nas rozwiązaniom AI.

U podstaw polityki leży wspieranie najważniejszych filarów odpowiedzialnej sztucznej inteligencji w Lenovo:

• Lenovo nie będzie wykorzystywać sztucznej inteligencji w sposób, który szkodzi ludziom lub naraża ich lub ich prawa na ryzyko;
  • Lenovo zapewni, że nasza sztuczna inteligencja jest uczciwa, przejrzysta, wytłumaczalna i wydajna.
  • Lenovo będzie chronić prywatność ludzi na wszystkich etapach cyklu życia sztucznej inteligencji.

Sztuczna inteligencja Lenovo będzie rozwijana i wykorzystywana z solidnymi zabezpieczeniami. Lenovo zobowiązało się już do proaktywnego wykazywania się odpowiedzialnością i odpowiedzialnością w przestrzeni sztucznej inteligencji, zobowiązując się do dobrowolnego zobowiązania rządu kanadyjskiego do odpowiedzialnej, etycznej generatywnej sztucznej inteligencji, zobowiązania i zalecenia UNESCO w sprawie etyki sztucznej inteligencji oraz zobowiązania Cercle InterElles do odpowiedzialnej i sprawiedliwej pod względem płci sztucznej inteligencji.

Aby wesprzeć zaangażowanie Lenovo w Smarter AI for All, firma łączy społeczności na całym świecie i organizacje pozarządowe, aby dowiedzieć się więcej o szybko rozwijającej się przestrzeni sztucznej inteligencji. Współpracuje również ze stronami trzecimi w celu opracowania rozwiązań AI dla niedostatecznie reprezentowanych społeczności, w tym tłumaczenia w czasie rzeczywistym Libras, brazylijskiego języka migowego, oraz współpracy z Scott-Morgan Foundation w celu opracowania awatara, który stwarza nowe możliwości komunikacji dla osób ze znaczną niepełnosprawnością.

Lenovo koncentruje się na zapewnieniu, że przyszłość sztucznej inteligencji w pełni wykorzysta swój potencjał jako korzyść dla ludzkości. Lenovo wykorzystało również moc sztucznej inteligencji do zrównoważonego rozwoju, śledząc w czasie rzeczywistym emisje w całym łańcuchu wartości i korzystając z doradcy opartego na sztucznej inteligencji, aby wspierać decyzje klientów dotyczące zrównoważonego rozwoju w całym cyklu życia IT.