Siemiens Polska ma nowego CEO. Stanowisko od 1 stycznia obejmie Maciej Zieliński.

Maciej Zieliński, związany z firmą Siemiens od 18 lat. Rolę prezesa oraz dyrektora działu Digital Industries w Siemens Polska obejmie od początku 2022 roku.

Kim jest nowy CEO Siemens Polska? Przez ostatnie 18 lat pełnił różne funkcje w międzynarodowej działalności firmy. Ostatnie 6 lat pełnił funkcję CEO Siemensa na Ukrainie. Wcześniej, od 2011, pełnił obowiązki dyrektora działu Automation, Process Industries and Drives oraz dyrektora sprzedaży działu Industrial Automation and Drive Technology w Siemens Rosja. W latach 2003 – 2011 pracował w Siemens Polska kierując jednym z obszarów ramach działu Digital Industries. Nowy prezes jest absolwentem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie na kierunku Inżynieria mechaniczna i robotyka.

– Jako przedstawiciel firmy skupiającej się na przemyśle, infrastrukturze i sektorze energetycznym, widzę pilną potrzebę digitalizacji i dekarbonizacji każdej dziedziny polskiej gospodarki. Obydwa trendy mają ogromny wpływ na przyszłość firm w naszym kraju bez względu na branżę. Obowiązkiem liderów rynkowych, takich jak Siemens, jest odpowiedzialne i bezpieczne wdrażanie tych zmian. W ten sposób umożliwiamy przedsiębiorstwom i Polsce, rozwijać się w zrównoważony sposób, a co za tym idzie, pozostawać konkurencyjnymi na tle innych państw – komentuje Maciej Zieliński, CEO w Siemens Polska.

Do dnia oficjalnego objęcia stanowiska przez Maciej Zielińskiego spółka Siemens Polska będzie zarządzana przez Danielę Armano-Wallner, członkinię zarządu ds. Finansowych.

– Jako organizacja postawiliśmy przed sobą ambitne cele biznesowe na najbliższe lata. Jestem przekonana, że z Maciejem Zielińskim jako nowym CEO Siemens Polska, z jego wiedzą i doświadczeniem, zrealizujemy je – komentuje Daniela Armano-Wallner.