Home.pl bez prezesa? Marcin Kuśmierz odchodzi ze stanowiska w jednej z największych firm hostingowych w Polsce.

Ponad 13 lat w Home.pl, z czego 8 jako prezes szczecińskiej firmy. Marcin Kuśmierz odchodzi ze stanowiska, o czym miał poinformować pracowników pod koniec ubiegłego tygodnia. W firmie pozostanie do końca roku. Na tę chwilę nie znamy nazwiska następcy. O sprawie pierwszy poinformował Puls Biznesu.

Marcin Kuśmierz reprezentował firmę “na zewnątrz” właściwie stale, odkąd został prezesem firmy. Należąca do niemieckiej grupy United Internet, szczecińska firma Home.pl od lat stanowi jedną z największych w swojej branży. Jak podają źródła, prezes Kuśmierz pozostanie na stanowisku do końca 2020 roku. Nie podano natomiast informacji, kto zastąpi go w roli prezesa po 1 stycznia 2021 roku.

Sam zainteresowany podjął decyzję w oparciu o osobistą potrzebę zmierzenia się z kolejnymi wyzwaniami. Będąc związanym z Home.pl od 2007 roku odchodzi po 13 latach, chociaż, jak wskazuje w mailu do pracowników, zostawia firmę w “bezpiecznych rękach doświadczonych menedżerów”. Wiadomym jest natomiast, że dotychczasowy prezes Home.pl wkrótce rozpocznie pracę w innej firmie, ale nie padają tu żadne nazwy.

Kondycja samego Home.pl jest raczej dobra. Według szacunków, sprzedaż ma w tym roku zbliżyć się do 160 mln zł, co oznaczałoby ponad 10-procentowy wzrost względem ubiegłego roku. Firmy hostingowe z pewnością nie straciły na tegorocznej pandemii, zyskując na przesunięciu wielu aktywności do sieci.

Jednakże warto zaznaczyć, że dobre wyniku Home.pl nie pozostają wyłącznie udziałem samej firmy. Cały zysk w 2019 roku trafił w postaci dywidendy do niemieckiego właściciela grupy. Szczecińska firma zyskała jednak nową siedzibę, oraz, jako marka IONOS uruchomiła usługi na rynkach innych krajów regionu Europy Środkowo-Wschodniej: Bułgarii, Czechach, Rumunii, na Słowacji i Węgrzech.

O odniesienie się do odejścia prezesa firmy zapytaliśmy dział PR Home.pl.